miercuri, 29 august 2012

Tiramisu cu mascarpone

Poate nu stiati dar "tira-mi su" in italiana inseamna "ridica-ma". Nu este intamplatoare aceasta denumire: ea se datoreaza faptului ca acest delicios desert contine cafeina care energizeaza iar gustul sau divin parca te ridica pana in rai.
Este prima data cand fac aceasta prajiturica dar cu siguranta nu va fi ultima. Eu am reteta de la o cunostinta care lucreaza in Italia. Poate ca nu este 100% reteta originala dar rezultatul este cu siguranta net superior prajiturilor tiramisu din cofetariile care folosesc frisca lichida in loc de mascarpone.


Ingrediente:
-400 g piscoturi Savoiardi
-4 oua
-400 g mascarpone
-120 g zahar
-3 linguri cu varf cafea
-1 lingura esenta de rom
-3 linguri lichior de cafea
-cacao


Mod de preparare:
Pentru reusita acestei retete trebuie ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Se prepara o cafea tare din 400 ml apa si 3 linguri de cafea cu varf. Se lasa sa se raceasca si se adauga  o lingura esenta de rom si 3 linguri lichior de cafea.


Se separa galbenusurile de albusuri. Se mixeaza galbenusurile cu 60 g zahar pana se obtine o compozitie deschisa la culoare si cu volum dublat. Apoi se incorporeaza cate o lingura de mascarpone si se amesteca bine dupa fiecare.  
 

Albusurile se bat spuma tare. Se adauga cate o lingura de zahar si se mixeaza in continuare pana la epuizarea celor 60 g de zahar. Se adauga treptat aceasta spuma in crema mascarpone amestecand usor de sus in jos. (nu folositi mixerul deoarece se lasa albusurile).


Se introduce crema pentru tiramisu in frigider si se lasa pana cand se termina de pregatit primul strat de piscoturi. 
Se introduc rapid prin cafea ambele parti ale piscoturilor astfel incat ele sa fie doar un pic umezite. Daca sunt imbibate prea tare cu cafea in final tiramisu va fi moale.
Intr-o tava cu margini inalte se aseaza primul strat de piscoturi, se acopera cu crema, se niveleaza si se pudreaza cu cacao. Eu am folosit o tava dreptunghiulara (22x29cm ) si o tava de chec (12x31cm). Pentru a fi mai usoara taierea tiramisu-lui se tapeteaza tava de chec cu folie alimentara.


Apoi se aseaza al doilea strat de piscoturi, se acopera cu crema, se niveleaza si se pudreaza cu cacao cu ajutorul unei site. In cazul formei de chec am montat 3 straturi de piscoturi si tot atatea de crema.


Se acopera tava cu o folie alimentara si se da la frigider pentru 4-6 ore. 
Rezultatul este absolut spectaculos, lejer, proaspat! Un deliciu! Eu nu m-am putut abtine si am mancat 2 portii.


 Si o feliuta pentru voi!


Enjoy!



4 comentarii: