miercuri, 10 octombrie 2012

Tarta cu pere



Pentru ca este sezonul perelor m-am hotarat sa profit la maxim de savoarea acestor fructe aromate si zemoase.Si cum puteam oare sa le pun mai bine in evidenta calitatitile decat printr-o minunata tarta. Reteta este din vechiul dar folositorul carnetel al mamei.

Ingrediente aluat:
-250 g faina
-125 g unt rece
-2 linguri zahar pudra
-1 ou

Ingrediente umplutura:
-250 g smantana
-100 g zahar
-2 galbenusuri
-100 g nuci
-300 g gem caise
-2 lingurite rom
-4 pere mari


Mod de preparare:
Intr-un bol se pune faina, zaharul pudra (este de preferat zaharul pudra caci se va incorpora mai usor) si untul rece taiat cubulete si se amesteca bine. 
Se adauga un ou si se framanta in continuare pana se obtine un aluat nu prea uscat. In schimb daca vi se pare aluatul prea moale mai puteti adauga faina.
Aluatul rezultat se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru minim 40 de minute.


Intre timp se prepara umplutura astfel: intr-un vas se amesteca smantana, galbenusurile si zaharul. Se pune pe foc mic si se amesteca  din cand in cand pana ce compozitia va fierbe. Se ia vasul de pe foc si se adauga nucile taiat marunt.


Pe masa de lucru se presara faina si se intinde aluatul intr-un strat subtire. Se unge tava cu unt si se aseaza aluatul inclusiv pe marginile tavii (eu am folosit o tava cu diamentrul de 31 cm). Din loc in loc se inteapa aluatul cu o furculita pentru a nu creste prea tare la coacere. 
Pentru a nu se arde marginile si pentru a nu se umfla aluatul, se acopera tava cu hartie de copt si se pun boabe de fasole (eu nu am avut fasole asa ca am improvizat cu boabe de soia).
Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 20 minute.Cu 5 minute inainte de-a fi gata se indeparteaza hartia de copt si boabele si se introduce tava inapoi in cuptor.

 

Intre timp se curata perele de coaja, se taie in 4 si se curata de samburi. Apoi se taie perele pe lungime in felii de grosime medie. Pentru a nu se innegri se pot stropi perele cu sucul de la o lamaie. (eu am sarit peste aceasta etapa)
Dupa ce s-a copt aluatul se toarna crema, se uniformizeaza si se aseaza perele.



Se reintroduce tava in cuptorul preincalzit pentru inca 40-45 de minute.
Se amesteca gemul de caise cu romul si se intinde peste feliile de pere dupa ce se scoate tarta din cuptor.
Se orneaza cu nuca.


Cand a vazut tarta sotul meu a zis mmm....


Si mmm a fost si gustul! O combinatie perfecta de cremos si crocant: tarta si nuci crocante, umplutura cremoasa si fructe zemoase. Iar gemul de caise cu miros fin de rom.....o nebunie!


Ramane cu siguranta in lista mea de preferate. Va trimit si voua o feliuta virtuala!


Pofta buna!

Un comentariu:

  1. Este excelenta aceasta tarta! Sotul meu nu este un fan al parajiturilor cu fructe, dar cu aceasta tarta l-am convins.
    Dragi mei, trebuie neaparat sa o incercati. Va deveni desertul preferat!

    RăspundețiȘtergere