miercuri, 27 februarie 2013

Prajitura cu nuca de cocos



Pe ultima suta de metri reusesc si eu sa postez o reteta cu care o sa particip la provocarea Dulce Romanie gazduita de Johanna de la Pasiune si culoare. Aceasta ne-a provocat sa gatim un preparat cu mango, nuca de cocos si/sau o reteta din bucataria internationala.
Sincer o provocare ar fi fost sa prepar ceva cu mango insa nu am reusit deoarece luna asta am fost mega aglomerata: s-au produs modificari privind deducerea TVA-ului. Prin urmare s-a modificat programul de contabilitate, declaratiile,....o nebunie.
Asa ca am ales o prajitura simpla, deloc sofisticata sau cu ingrediente deosebite. Sper totusi sa fie pe placul vostru.

Ingrediente blat:
-265 g faina
-4 linguri cacao
-6 oua
-300 g zahar
-180 ml ulei
-300 ml lapte
-15 g praf de copt
-2 lingurite esenta de vanilie

Ingrediente crema de cocos:
-100 g cocos galben
-50 g cocos verde
-400 ml lapte
-200 g unt
-100 g zahar

Sirop:
-200 ml apa
-3 linguri zahar

Mod de preparare:
Blat:
Se separa galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana acesta se dizolva.
Se adauga in fir subtire uleiul, laptele si esenta de vanilie amestecandu-se in continuare pana se omogenizeaza bine.
Se amesteca faina, praful de copt si cacaoa si se cerne peste compozitia de oua.


La final se bat albusurile spuma cu un praf de sare si se incorporeaza cu o spatula cu miscari usoare de sus in jos.
Se imparte compozitia in mod egal in doua boluri.
Se tapeteaza o tava de 24x36 cm cu hartie de copt si se toarna compozitia dintr-un bol. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 20 de minute. 
Se lasa sa se raceasca in cuptorul oprit si mai apoi se coace si cea de-a doua foaie.
Va sfatuiesc sa nu incercati sa coaceti toata compozitia odata, cu gandul de a o taia apoi in doua. Riscati ca blatul sa ramana necopt la mijloc deoarece compozitia este destul de fluida.

Crema de cocos:
Se pune laptele la fiert impreuna cu zaharul si se lasa pana ce zaharul s-a topit si laptele incepe usor sa fiarba.
Intr-o cratita se pune nuca de cocos si se toarna laptele fierbinte. Se amesteca bine si se lasa la racit. 

Eu am folosit nuca de cocos colorata pentru ca asa am vrut. Sunt convinsa ca vor fi multe persoane care o sa spuna ca nu e ok, ca nu e sanatos, etc. Sunt de acord dar eu asa am dorit in momentul prepararii prajiturii. Aceia bineinteles pot folosi nuca de cocos obisnuita.
In cazul meu dupa cum se vede verdele a iesit "invingator" in lupta cu galbenul.

Intre timp se mixeaza untul pana ce devine spumos (este indicat ca untul sa fie la temperatura camerei).
Se adauga untul in compozitia de nuca de cocos.

Sirop:
Se pune apa la fiert impreuna cu zaharul si se lasa pana ce zaharul s-a topit. 

Ansamblare:
Se pune prima foaie de blat, se insiropeaza cu jumatate din cantitatea de sirop si se intinde uniform crema de nuca de cocos. Deasupra se pune cea de-a doua foaie de blat si se insiropeaza cu restul de sirop.
Se da tava la frigider pentru minim 4 ore.
Se taie si se orneaza dupa preferinte. Eu am ales sa fac cateva moturi de frisca si sa tai prajitura in forma rotunda cu forme speciale (sau cu ajutorul unui pahar).

Este o prajitura mai putin calorica, cu un gust usor dulce. Cred ca va fi apreciata mai ales de cei carora nu le plac prajiturile extrem de dulci.


Tocmai buna pentru un inceput de primavara, cand natura incepe sa inverzeasca si cand incepem sa ne gandim la prajituri mai usoare.


Si o prajitura pentru voi alaturi de un buchetel de ghiocei.


Pofta buna!

10 comentarii:

  1. Imi place praji , imi place si cocosul si culoarea lui , dar si cea de pe fundalul blogului :d ... esti in trend-ul anului , cand se poarta verde si ... o dunga mov .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai daca e asa si blogul meu e in trend; sa vad ce fac cu dunga mov...

      Ștergere
  2. Arata foarte frumos indiferent ce spun "carcotasii". Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca-ti place.Eu mereu aleg sa fac ce vreau eu, asa ca nu dau importanta carcotelilor.

      Ștergere
  3. arata bine si cred ca e fosrte gustoasa..o trec la favorite..pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E gustoasa. Asa cum spuneam nu e f dulce, e mai usurica.

      Ștergere
  4. Ce bine arata prajitura asta! Apetisanta rau ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumoasa prezentarea! Si sunt convinsa ca a fost si foarte gustoasa prajitura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Liana! A fost o prajiturica mai altfel: fara creme si fara gust extrem de dulce;

      Ștergere
  6. BUNA SEARA ,
    CHIAR FF ASPECTOASA ACEASTA PRAJITURA
    TAIATA FRUMOS , ROTUND , SHI UMPLUTURA VERDE , SE POTRIVESHTE FF BINE CU BLATUL MARO .
    COCOSUL ALB , ESTE CEVA ,, COMUN ,, , CU VERDE , ESTE MULT,, MAI BINE
    I-MI ADUCE AMINTE DE NISHTE PRAJITURI DENUMITE ,,INDIENE , ROTUNDE , PUTZIN INSIROPAT SHI CREMA DE FRISHCA , SHI GLAZURA DE CIOCOLATA TOPITA
    FELICITARI
    PASHTE FERICIT ALATURI DE CEI DRAGI , CU MASA PLINA CU DE TOATE , CU VOIE BUNA , SI SANATATE .
    RODICA-SHTEFANIA
    REGGIO EMILIA , ITALIA

    RăspundețiȘtergere