sâmbătă, 9 martie 2013

Mucenici moldovenesti



Desi azi a fost 8 martie eu am ales sa stau in bucatarie sa fac mucenici. E drept ca eu am sarbatorit un pic in avans aseara cand am fost la meciul Stelei cu Chelsea. Si in plus am planificat sa sarbatorim ziua femeii duminica la o plimbarica in afara Brasovului.
Asa ca m-am apucat de pregatit mucenici...mucenici moldovenesti. Sincer va spun ca pana am venit in Brasov, la facultate, nu am stiut ca exista si un alt fel de mucenici, cei fierti. I-am incercat si pe acestia dar nu am fost prea incantata. 
De fiecare data cand fac ceva dospit am emotii. Dar nu puteam sa nu fac mucenici pentru ca in ultimii ani am fost tare dezamagita de ce-am gasit in comert. Si tare bine am facut!

Ingrediente:
-550-600 g faina
-25 g drojdie proaspata
-2 oua
-225 ml lapte
-100 g zahar
-80 ml ulei
-coaja de lamaie
-esenta de vanilie
-1/2 lingurita sare
-miere
-nuca macinata

Sirop:
-300 ml apa
-150 g zahar
-esenta de vanilie

Mod de preparare:

Intr-un pahar se amesteca drojdia cu 2 linguri de lapte incalzit putin in prealabil. Se adauga o lingura de zahar si una de faina si se lasa la fermentat pentru minim 10 minute. Este de preferat sa se lase paharul langa o sursa de caldura: de exemplu langa un ochi de aragaz pornit, bineinteles.
Odata cu trecerea timpului veti observa ca drojdia isi va mari volumul si la suprafata vor aparea mici bule de aer.


Intr-o craticioara se toarna laptele si zaharul si se lasa pe foc mic pana se topeste zaharul.
Intr-un bol se pune faina cernuta in prealabil de 2 ori si sarea (este de preferat sa se cearna faina de 2 ori pentru a iesi mai pufosi mucenicii). 
In mijlocul gramezii de faina se face o gropita in care se toarna drojdia dospita, ouale, coaja de lamaie si 2 lingurite esenta de vanilie. 
Se adauga in fir subtire lapte caldut (nu fierbinte) si se framanata. Se omogenizeaza bine formandu-se un aluat elastic. Daca aluatul este prea lipicios se mai adauga faina (eu am folosit initial 500 g de faina dar am mai adaugat vreo 3 linguri).
Se framanta timp de 15-20 timp in care se adauga uleiul putin cate putin pana ce aluatul nu se mai lipeste de mana. Se va obtine un aluat potrivit de moale.
Se acopera bolul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit intr-un loc calduros pentru aproximativ o ora.


Dupa ce si-a dublat volumul se imparte compozitia in jumatate si din fiecare parte se formeaza 5 bile de aluat cat mai egale.
Se ruleaza bucata de aluat pana se obtine un rulou subtire si lung de 50-60 cm (daca aluatul nu se modeleaza cu usurinta se poate unge suprafata de lucru cu putin ulei). Ruloul obtinut se pliaza in doua si un capat se ruleaza spre stanga iar celalalt capat spre dreapta. Acest lucru va face ca aluatul sa fie mai ferm in momentul in care il vom impleti.


Astfel, se impletesc cele doua parti, se preseaza la capete si se unesc formandu-se un covrigel impletit. Acesta se incolaceste formandu-se un 8.


Se aseaza mucenicii intr-o tava tapeta cu hartie de copt si se mai lasa la crescut inca o ora.
Intre timp intr-un castronel se amesteca un galbenus de ou cu 2 linguri de lapte.
Dupa ce au crescut se ung cu amestecul de ou si lapte.


Se coc aproximativ 20 de minute in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade.
Intre timp se prepara siropul: intr-o craticioara se fierbe apa cu zaharul pana ce acesta se topeste. Dupa ce se racoreste un pic siropul se adauga esenta de vanilie.

Et voila!


Sincer nu am mai avut rabdare sa se raceasca. Imediat am rupt sa vad cum au iesit.


Pufosi si aromati! Nu pot sa va descriu fericirea, incantarea, multumirea si satisfactia reusitei.


Mucenicii au crescut mari si s-au rumenit frumos.


Dupa ce se racesc mucenicii se trec rapid prin sirop, apoi se ung cu miere si se presara nuca macinata.
Daca vreti sa nu fie prea insiropati atunci ungeti mucenicii cu o pensula inmuiata in sirop.


Sunt divini! Iar in bucatarie nu va pot spune cum mirose...o nebunie!


Pofta buna!



2 comentarii: