vineri, 24 mai 2013

Paine de casa cu masline si rozmarin


 
In ceasul al 12-lea reusesc sa postez reteta pentru Provocarea Secreta. Luna aceasta am avut de ales de pe un site al carui denumire spune totul: Disturbingly Delicious. Cu greu m-am decis ce sa prepar. Am fost tentata sa aleg un desert dar, in final am ales ceva ce m-a provocat: mini baghete cu masline si rozmarin. Am ales sa pastrez intocmai ingredientele dar prezentarea am modificat-o in sensul in care am ales sa fac o paine si nu minibaghete.
 
Ingrediente:
-400 g faina
-250 ml apa
-3 linguri ulei
-o lingurita si jumatate sare
-o lingurita zahar
-20 g drojdie proaspata
-70 g masline felii
-3/4 lingurita rozmarin

Mod de preparare:
Intr-un pahar se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar. Se adauga doua linguri de apa calduta si o jumatate de lingurita de faina si se lasa la fermentat pentru minim 10 minute. Este de preferat sa se lase paharul langa o sursa de caldura.
Odata cu trecerea timpului veti observa ca drojdia isi va mari volumul si la suprafata vor aparea mici bule de aer.


Intr-un bol se pune faina cernuta in prealabil de doua-trei ori si sarea. In mijlocul gramezii de faina se face o gropita in care se toarna drojdia dospita. Se toarna apa calduta si uleiul si se framanta bine timp de aproximativ 10 minute. Se obtine un aluat elastic, usor lipicios dar care se desprinde de pe marginile vasului.


Se adauga maslinele felii si rozmarinul (daca aveti rozmarin proaspat este si mai bine). Eu am folosit o lingurita de rozmarin si la final mi s-a parut ca gustul era prea puternic. Va sfatuiesc sa folositi doar trei sferturi de lingurita sau chiar jumatate in functie de preferinte.
Se framanta aluatul pana se incorporeaza bine maslinele si rozmarinul. Se acopera bolul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit pana ce aluatul isi dubleaza volumul. Asta depinde si de temperatura din camera.


Se tapeteaza o tava de aragaz cu hartie de copt si se rastoarna aluatul. I se da o forma rotunda si se mai lasa la crescut aproximativ 10-15 minute. Optional se poate cresta painea.
Se seteaza temperatura cuptorului la 200 de grade si se introduce in interior o cratita cu apa fiarta. Se lasa in interior pana in momentul in care se introduce tava cu painea. In acest mod in interiorul cuptorului vor fi vapori de apa care vor face ca painea sa nu aiba o coaja extrem de tare ci doar usor crocanta. Vio chiar a apreciat lucrul asta: "imi place cum a iesit coaja".
Se coace painea aproximativ 40 de minute.


Se lasa painea sa se raceasca pe un gratar de bucatarie. Eu am improvizat: am folosit un gratar de la aragaz pe care nu-l folosesc de obicei.

Dragii mei aproape cand era coapta painea am realizat un lucru :este atat de simplu sa intinzi mana si sa iei paine gata facuta de pe raft dar cu acest gest simplu pierzi sau mai bine zis renunti la mirosul imbietor al painii facute in casa, la coaja crocanta, la miezul proaspat si pufos.
Este adevarat ca se pierde timp si energie dar macar asa din cand in cand va recomand sa faceti o paine, poate atunci cand aveti oaspeti la masa sau cand iesiti la un picnic cu prietenii. Cu siguranta preparatele vor fi mai gustoase alaturi de o felie de paine facuta in casa.

Bucataria a fost invadata de miros de rozmarin si paine calda. O nebunie! M-am invartit in jurul cuptorului asemeni unui copil nerabdator si pofticios.


Cu greu am rezistat vreo 2 ore sa las painea sa se raceasca pentru a o putea taia. Si asta asa pentru ca vroiam sa fac poze pentru blog caci altfel as fi rupt numaidecat o bucata de paine aburinda.


Pufos, pufos si delicios!
 

Pofta buna!



4 comentarii:

  1. Sa va fie de bine! Arata foarte bine painita ta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. A iesit tare bine, pufoasa si cu siguranta aromata!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună seara.O rețetă excelentă!Aș vrea s-o încerc, însă mă întreb dacă aș putea folosi ulei de măsline și sare de Himalaya.Oare va influența rezultatul?

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumesc pt. rețetă.A ieșit exact cum ați descris.

    RăspundețiȘtergere