joi, 6 decembrie 2012

Amandina



Amandina se afla in topul prajiturilor cumparate de la cofetarie, alaturi de cataif, mascota si joffre. 
E e o prajitura aromata, insiropata, si tare, tare dulce, asa ca nu pot rezista tentatiei de a o cumpara.
De vreo 3 ani mama face amandina aproape la fiecare sarbatoare importanta: Paste, Craciun. Stie ca e pe placul nostru si merge la sigur. La un moment dat am ajuns s-o intrebam: ai facut amandina, nu-i asa?
Singura diferenta este in asamblarea prajiturii: ea intinde crema deasupra blatului.

Ingrediente blat:
-6 oua
-8 linguri cu varf faina
-200 g zahar
-30 ml apa rece
-30 ml ulei
-20 g cacao
-1 plic praf de copt

Ingrediente sirop:
-500 ml apa
-200 g zahar
-2 plicuri cappuccino ciocolata
-esenta rom

Ingrediente crema:
-3 galbenusuri
-150 g zahar pudra
-250 g unt
-2-3 linguri de cacao
-esenta rom

Ingrediente glazura:
-150 g ciocolata
-50 g unt


Mod de preparare:
Pentru blat:
Se separara albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile se freaca cu uleiul la fel cum procedam la maioneza.



Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul si apa si se mixeaza pana ce spuma devine lucioasa.




Peste albusuri se toarna galbenusurile si se amesteca usor cu o spatula de jos in sus.
Se amesteca faina cu praful de copt si cacaoa si se cerne peste compozitia de albusuri si galbenusuri.




Se tapeteaza o tava de 24x36 cm cu hartie de copt si se toarna compozitia de blat. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 30 de minute.
Se scoate tava si se lasa blatul sa se raceasca bine in tava.
 

Pentru sirop:
Intr-o craticioara se caramelizeaza zaharul (atentie sa nu ardeti zaharul; el trebuie sa aiba o nuanta usor maronie). Dupa ce s-a caramelizat turnati usor apa incalzita in prealabil.
La turnarea apei zaharul se va strange insa nu este nicio problema. El se va topi usor pe parcurs ce apa incepe sa fiarba.
Dupa ce zaharul s-a topit se adauga cele 2 pliculete de cappuccino si se mai lasa la fiert 2 minute. 
Se ia craticioara de pe foc si se toarna esenta de rom.


Pentru crema:
Intr-un bol se pune untul si se mixeaza pana devine o crema subtire. Se adauga zaharul pudra si se amesteca pana ce zaharul se dizolva complet. (la mine pozele nu sunt cel mai bun exemplu deoarece am mixat cu telul si nu am folosit zahar pudra).
Se adauga galbenusurile unul cate unul amestecand pana se incorporeaza bine.
La final se adauga cacaoa si romul. Eu adaug cacaoa pe rand cate o lingura astfel incat culoarea cremei sa fie mai deschisa decat cea a blatului.


Se taie blatul in doua. Se insiropeaza prima jumatate de blat,se intinde crema, se aseaza si cea de-a doua foaie de blat si se insiropeaza din nou (eu am intepat blatul al doilea pentru a usura patrunderea siropului).
Se da tava la frigider pentru 4-5 ore.

Pentru glazura:
Intr-o craticioara se topeste untul si ciocolata la foc mic pana se obtine o crema.
Se glazureaza prajitura si se da la frigider pentru o ora.
Pentru a obtine un aspect cat mai asemanator cu cel a amandinele de la cofetarie eu am ornat si cu crema caramel de la Dr. Oetker.


Va arat un coltisor pentru a intelege cat de insiropata si buna a iesit! Pacat ca nu se simte si mirosul.


Au iesit atat de bune asa ca nu m-am putut abtine sa nu mananc vreo...trei; chiar daca stiam ca sunt hipercalorice.


Numai cand le privesc mi se face pofta...


Si una pentru voi:


Pofta buna!

10 comentarii:

  1. Doamne, ador prajitura aceasta:)!!! Ti-au iesit minunate!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci Maria! Si eu am fost multumita de prajiturica asta.

      Ștergere
  2. Prajitura adevarata.....va spun Eu....

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata perfect!! De mult imi propun si eu sa o prepar :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paula merita sa-ti rezervi timp pt amandina; poate pt masa de Craciun.

      Ștergere
  4. Mmmm,ce pofta mi-ai facut!!de mult nu am mai facut;multumesc de idee!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vai ce bine ti-a iesit ! Nu am facut niciodata prajitura asta, o sa o pregatesc si eu dupa reteta ta in vacanta .

    RăspundețiȘtergere