sâmbătă, 1 decembrie 2012

Gogosi clasice


Dupa cum v-am mai zis la inceputul lunii noiembrie am primit o invitatie de a participa la un corcurs organizat de Cristina's world si eLady.ro. Conditia este de a alege o reteta de pe blogul Cristinei si de a o incerca in bucataria proprie. Eu initial am hotarat sa testez Rasturnica cu visine dar nu am rezistat tentatiei si am ales sa fac si Gogosi clasice.

Ingrediente:
-500 g faina
-5 linguri zahar
-2 oua
-200 ml lapte
-25 g drojdie proaspata(un cub)
-un praf de sare
-zahar pudra


Mod de preparare:
Intr-un pahar se amesteca drojdia cu 2 linguri de lapte incalzit putin in prealabil. Se adauga o lingura de zahar si una de faina si se lasa la fermentat pentru minim 10 minute. Este de preferat sa se lase paharul langa o sursa de caldura: de exemplu langa un ochi de aragaz pornit, bineinteles.

Odata cu trecerea timpului veti observa ca drojdia isi va mari volumul si la suprafata vor aparea mici bule de aer.


Intr-un castronel se bat ouale cu 4 linguri de zahar.
Intr-un bol se pune faina cernuta in prealabil si sarea. In mijlocul gramezii de faina se face o gropita in care se toarna drojdia dospita, oul si si restul de lapte.


Se omogenizeaza bine formandu-se un aluat. Daca aluatul este prea lipicios se mai adauga faina.
Se acopera bolul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit intr-un loc calduros pentru aproximativ o ora.


Dupa ce si-a dublat volumul se rupe o bucata de aluat si se intinde pe masa de lucru o foaie cu o grosime de 1 cm. Se decupeaza gogosile cu ajutorul unui pahar si se mai lasa la crescut 10 minute. Se repeta operatiunea pana la epuizarea aluatului.



Daca doriti puteti sa faceti si gogosi umplute cu gem sau ciocolata. Procedeul este urmatorul: se intinde aluatul, se aseaza patratelele de ciocolata, se acopera cu aluat si se decupeaza cu paharul.


Intr-o tigaie adanca se incinge o cantitate mai mare de ulei si se prajesc gogosile pe ambele parti la foc mediu.

Se scot gogosile cu ajutorul unei palete pe servetele absorbante de hartie pentru a absorbi excesul de grasime.
Dupa ce se racesc se pudreaza cu zahar pudra.
 

Au iesit tare bune! Delicioase!
Se pot servi cu gem. Eu am ales gem de gutui.


Si o poza cu sectiunea gogosilor simple


dar si a celor umplute cu ciocolata!


Sa aveti pofta!

7 comentarii:

  1. Servus!
    Ai castigat cu reteta ta premiul de la sectiunea prezentare! :D Bravo!
    Te rog sa-mi trimiti pe mailul de pe blogul meu o adresa la care vrei sa primesti premiul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. am dat like :0...acum trebuie sa-mi dai si tu o gogoase :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce fel de ciocolata (patratele) se pune in gogoasa?

    RăspundețiȘtergere
  4. orice ciocolata iti place; dar aceste gogosi cu cioco se mananca atata timp cat sunt calde; cand se racesc ciocolata se intareste

    RăspundețiȘtergere
  5. FOARTE FRUMOASE,BUNE SI GUSTOASE!

    RăspundețiȘtergere