Stiu ca multe persoane se feresc de aluatul de cozonac deoarece este mai pretentios, insa asa cum spune o zicala "incercarea moarte nu are". Si pana la urma ce se poate intampla? Ok, nu o sa creasca aluatul asa cum trebuie, insa cu siguranta data viitoare veti avea ceva experienta acumulata si o sa aveti mai mult succes. Daca veti urmari indicatiile si veti respecta cantitatile eu zic ca nu aveti cum sa nu obtineti un aluat cel putin satisfacator.
Anul acesta am pregatit pentru prima data o pasca. Eu am ales o reteta cu aluat de cozonac deoarece sunt un mare fan al acestora. Si combinatia cu branza dulce nu putea duce decat la un rezultat delicios.
Ingrediente aluat:
-550-600 g faina
-120 g zahar
-2 oua
-225 ml lapte
-80 ml ulei
-25 g drojdie proaspata
-1/2 lingurita sare
-coaja de portocala si lamaie
-esenta vanilie
Ingrediente umplutura:
-300 g branza de vaci
-100 g zahar
-2 oua
-25 g faina alba
-10 g gris
-3 plicuri zahar vanilat
-esenta de rom
-coaja portocala
-50 g stafide
Pentru uns pasca:
-un galbenus
-2 linguri de lapte
-miere
Mod de preparare:
Intr-un pahar se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar. Se adauga doua linguri de lapte caldut si o jumatate de lingurita de faina si se lasa la fermentat pentru minim 10 minute. Este de preferat sa se lase paharul langa o sursa de caldura.
Odata cu trecerea timpului veti observa ca drojdia isi va mari volumul si la suprafata vor aparea mici bule de aer.
Intre timp intr-o craticioara se pune pe foc mic zaharul si laptele. Se amesteca din cand in cand pana se dizolva zaharul.
Intr-un bol se pune faina cernuta in prealabil de doua-trei ori si sarea. In
mijlocul
gramezii de faina se face o gropita in care se toarna drojdia dospita.
Se adauga ouale, coaja de portocala +/- lamaie si 3 linguri esenta de vanilie.
Se incorporeaza usor faina, adaugandu-se in fir subtire laptele caldut.
Se framanta bine formandu-se un aluat. Pe masura ce se framanta se
adauga cate un pic de ulei atunci cand aluatul se lipeste de mana si se
framanta in continuare timp de 15-30 de minute. Eu am framantat
aproximativ un sfert de ora.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se unge masa cu ulei si se imparte aluatul in 2 parti egale. Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda cu diametrul egal cu tava de copt (26 cm).
Se aseaza aluatul in tava de copt se tapetata cu hartie de copt atat pe fund cat si pe margini.Se inteapa aluatul cu furculita.
Cea de-a doua jumatate de aluat se imparte in 3 parti egale si din fiecare se fac rulouri. Pentru a stabili lungimea rulourilor se procedeaza astfel: cu ajutorul unui fir de ata se inconjoara tava. Lungimea rulourilor trebuie sa fie egala cu lungimea firului de ata.
Se presara faina pe masa de lucru si se formeaza cele 3 rulouri. Apoi se impletesc si se aseaza pe marginile foii de aluat.
Se lasa la dospit pentru 20 de minute. Apoi in mijlocul tavii se aseaza un castronel care nu va permite aluatului impletit sa creasca spre centrul tavii. Se mai lasa la dospit pentru 30-40 de minute.
Intre timp se prepara umplutura:
Se mixeaza branza de vaci, ouale, zaharul, zaharul vanilat si coaja de portocala. Dupa ce acestea s-au omogenizat bine se adauga faina si grisul.
Dupa ce aluatul a dospit se indeparteaza castronelul si se toarna umplutura.
Se unge pasca cu un amestec facut dintr-un galbenus si 2 linguri de
lapte si se introduce tava in cuptorul preincalzit la 170 de grade
pentru aproximativ 45 de minute. Dupa jumatate de ora daca pasca a capatat o
culoare aurie se poate acoperi cu o foaie de copt pentru a nu se arde la
suprafata.
Imediat ce se scoate din cuptor se unge cu miere. In acest mod va capata un luciu apetisant.
Va spun sincer ca abia asteptam sa gust. O pasca cu adevarat delicioasa! Ca sa nu mai zic de miros... imbietor...
Va doresc tuturor un Paste fericit! Fie ca sarbatoarea Invierii Domnului sa va aduca cele 4 taine divine: incredere, lumina, iubire si speranta.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu