Pe la mijlocul lunii noiembrie am primit prin e-mail Cartea Regala de Bucate.
Corina, prietena care mi-a trimis mailul a adaugat si un mesaj "poate gasesti sa faci ceva de aici". Adica o reteta simpla care poate fi facuta de oricine intr-un timp redus si fara prea mult efort. Si am gasit acest chec.
Marturisesc ca sunt un fan al checurilor si al cozonacilor in multitudinea lor de variante. Imi place sa testez tot ce e nou si diferit: iar acest chec e intr-adevar unul special prin gustul usor acrisor dat de siropul cu lamaie. Iar faptul ca e insiropat l-a incantat pe al meu sot.
Pentru blat:
-225 g unt
-225 g zahar
-225 g faina
-4 oua
-coaja rasa de la o lamaie
-1 pliculet praf de copt
-2-3 linguri seminte de mac
-225 g unt
-225 g zahar
-225 g faina
-4 oua
-coaja rasa de la o lamaie
-1 pliculet praf de copt
-2-3 linguri seminte de mac
Pentru sirop:
-100 ml apa
-100 g zahar
-zeama de la 2 lamai
Mod de preparare:
Se mixeaza untul cu zaharul pana devin o compozitie cremoasa
aproape alba iar zaharul este dizolvat complet.
Se adauga ouale pe rand si se amesteca bine de fiecare data.
Apoi se adauga coaja rasa de la o lamaie si se omogenizeaza.
Se amesteca faina cu praful de copt si semintele de mac si se adauga peste compozitia de mai sus.
Se tapeteaza o tava de chec cu hartie de copt (pentru a se modela mai bine se uda hartia in prealabil si se stoarce bine) si se coace la 180 grade timp de 40 minute.
Intre timp se pregateste siropul astfel: intr-o craticioara se amesteca apa, zaharul si zeama de la 2 lamai si se fierbe timp de 10 minute.
Imediat ce se scoate checul din cuptor se inteapa cu o scobitoare pe toata suprafata si se toarna siropul fierbinte. Se lasa checul la racit.
Acest chec este ideal pentru a fi servit la ceai.
doar o intrebare,la inceput untul este topit sau in forma solida si doar moale ca la temperatura camerei.Multumesc anticipat.
RăspundețiȘtergereeste de preferat ca untul sa fie topit si apoi lasat sa se raceasca
Ștergere