miercuri, 20 noiembrie 2013

Rulada buturuga


Dragii mei desi au trecut mai bine de 5 luni de la ultima postare va asigur ca nu am renuntat la "dulciuri si nu numai". Motivele acestei pauze atat de lungi sunt diverse si nu o sa incerc sa-mi gasesc scuze. 
E drept ca in ultima perioada numarul retetelor pregatite de mine a scazut drastic insa tot ceea ce va pot spune este ca din cand in cand o sa incerc sa va impartasesc retetele preparatelor mele.
Prin urmare reincep postarile raspunzand Provocarii Secrete moderata luna aceasta de Ioana de la Pasiune si culoare. 
Blogul repartizat mie a fost unul cu Bucate pe alese. Cunosteam acest blog si nu mi-a fost deloc greu sa ma decid asupra retetei pe care o voi testa: rulada buturuga. 
Nu am putut sa rezist unei asemenea tentatii ciocolatoase. Si sper sa va conving si pe voi sa o pregatiti, caci merita din plin.


Ingrediente blat:
-4 oua
-4 linguri faina
-4 linguri zahar
-o lingurita bicarbonat
-o lingura ulei
-sare
-esenta de vanilie 

Ingrediente crema:
-400 ml frisca lichida/smantana pentru frisca
-300 g  ciocolata neagra 

Mod de preparare:
Blat:

Se separa galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile se amestecaca cu zaharul pana se obtine o compozitie deschisa la culoare iar zaharul este dizolvat complet.
Se adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, apoi esenta de vanilie si un praf de sare. Este important sa stingeti bine bicarbonatul, in caz contrar riscati ca rulada sa aiba un gust tare neplacut.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si se incorporeaza cu miscari usoare de sus in jos.
La final se adauga faina cernuta in prealabil, amestecandu-se usor.
Se toarna compozitia de blat in tava de la aragaz tapetata cu hartie de copt. Nu va faceti griji daca stratul va fi unul foarte subtire. Important este ca el sa fie nivelat frumos pe toata suprafata tavii.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 15 minute. Dupa 10 minute va sfatuiesc sa verificati blatul. Daca se coace prea tare va fi foarte greu de rulat.
Intre timp se uda un prosop de bucatarie si se stoarce bine.
Dupa ce s-a copt blatul se rastoarna pe prosop si se ruleaza cu grija.
Pentru a vedea poze cu etapele obtinerii ruladei va sfatuiesc sa aruncati o privire asupra ruladei diplomat.
Se pregateste crema astfel:
Intr-o craticioara se toarna 250 ml frisca lichida si se adauga bucatelele de ciocolata. Se tine pe foc mic amestecandu-se pana cand ciocolata se topeste. Important este sa nu lasati frisca sa fiarba. Se lasa crema sa se raceasca bine. 
Intre timp se bate restul de frisca si se incorporeaza in crema obtinuta anterior. Eu am adaugat si 100 g nuca prajita si maruntita.
Intr-un bol se pune 1/3 din crema pentru a o folosi la ornat. Restul de crema se repartizeaza uniform pe toata suprafata blatului si se ruleaza usor cu ajutorul prosopului.
Se taie oblic aproximativ 10 cm dintr-un capat al ruladei si se lipeste cu putina crema de rulada principala.
Se inveleste rulada cu crema si se orneaza dupa preferinte.
Se da rulada la rece pentru 2-3 ore.
 O rulada ciocolatoasa tare delicioasa!


Si o feliuta pentru voi toti!

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu