Dragilor, vinerea trecuta au venit in vizita niste prieteni din Bucuresti. Si asa cum era firesc am pregatit si ceva dulce. Din fericire nu mi-a fost deloc greu sa ma hotarasc in privinta desertului. Asta pentru ca la un moment dat intr-o discutie cu Dana, prietena mea aceasta mi-a zis"vai cum arata cheesecake-ul ala". Adica cheesecake-ul cu afine fara coacere.
Asa ca cheesecake sa fie. Dar de data aceasta am ales unul cu coacere. E drept ca durata de pregatire e mai mare cu cateva ore bune, insa gustul mi se pare un pic mai intens, mai aromat. Si cum aveam in congelator niste fructe de padure desertul era stabilit: cheesecake cu fructe de padure (cu coacere).
Ingrediente blat:
-300 g biscuiti (eu am folosit biscuiti Sultani cu cereale integrale si stafide )
-125 g unt
Ingrediente pentru crema de branza:
-450 g branza de vaci
-200 g crema de branza
-200 g zahar pudra
-100 ml smantana pentru frisca
-3 linguri faina
-2 oua
-esenta de vanilie
-lamaie
-sare
Ingrediente pentru crema de smantana:
-400 ml smantana acra
-75 g zahar
-esenta de vanilie
Ingrediente topping:
-450 g fructe de padure
-100 g zahar
-10 g gelatina
Mod de preparare:
Biscuitii se sfarama cat mai fin (la robot sau se pun intr-o punga si se piseaza cu o sticla).
Se topeste untul, se
toarna peste
biscuiti si se amesteca bine. Apoi se aseaza in forma de tort (cu diametrul de 26 cm) tapetata
cu hartie de copt si se preseaza bine.
Se introduce forma cu blatul de
biscuiti in frigider pana se prepara crema.
Crema de branza:
Branza de vaci se amesteca cu crema de branza, zaharul pudra, faina si cu un praf de sare pana se omogenizeaza foarte bine.
Branza de vaci se amesteca cu crema de branza, zaharul pudra, faina si cu un praf de sare pana se omogenizeaza foarte bine.
Apoi se adauga smantana, o lingurita esenta de vanilie, zeama si coaja de la o jumatate de lamaie.
La final se adauga ouale pe rand si se amesteca bine dupa fiecare.
Amestecul trebuie sa fie cat mai fin si spumos.
Se toarna crema peste blat, se
niveleaza usor si se da la copt in cuptorul incins la 150 de grade Celsius.
Cheesecake-ul se coace timp de 50-60 de minute, pana cand marginile sunt usor ridicate iar mijlocul inca
tremura putin. Daca are cumva tendinta sa se arda/rumeneasca deasupra, reduceti
putin focul si acoperiti suprafata cu o coala de hartie de copt umezita cu apa.
Cheesecake-ul se lasa sa se raceasca de tot in cuptorul inchis.(vreo cateva ore). Acest lucru va impiedica cheesecake-ul sa se crape pe mijloc.
Eu l-am lasat vreo 2 ore si a crapat un pic pe margine.
Crema de smantana:
Se mixeaza smantana cu zaharul si esenta de vanilie pana se topeste zaharul.
Eu l-am lasat vreo 2 ore si a crapat un pic pe margine.
Crema de smantana:
Se mixeaza smantana cu zaharul si esenta de vanilie pana se topeste zaharul.
Dupa ce s-a racit suficient
cheesecake-ul turnati compozitia de mai sus si mai coaceti circa 10-15 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Nu va ingrijorati daca aceasta crema va fi inca destul de lichida. Se lasa sa se raceasca pentru inca vreo 2 ore.
Topping:
Gelatina se inmoaie in 100 ml apa rece timp de 10 minute.
Intre timp intr-o craticioara se
pun fructele de padure si zaharul si se lasa sa fiarba. Se opresc cateva fructe pentru decor. Gelatina se inmoaie in 100 ml apa rece timp de 10 minute.
Cand zaharul se topeste complet
se mixeaza bine. Eu nu am un mixer vertical asa ca am lasat sa se raceasca un pic fructele si le-am pus in blender.
Pireul obtinut se trece printr-o sita pentru a indeparta semintele si se
pune iarasi pe foc mic insa trebuie avut
grija ca amestecul sa nu fiarba.(va sfatuiesc sa aveti grija sa nu
uitati sa indepartati semintele deoarece sunt foarte multe si riscati sa
distrugeti astfel totul; eu personal nu le suport deloc).
Se ia craticioara de pe foc si se
adauga gelatina. Se amesteca bine pana ce gelatina este dizolvata complet si se toarna peste crema din smantana.
Eu nu am avut decat vreo 250 g de fructe, motiv pentru care stratul de fructe de padure a iesit subtirel.
Se introduce prajitura in frigider
pentru 6-8 ore.
Si dupa lungi asteptari iata rezultatul:
Eram tare curioasa sa vad cum arata in interior. Arata frumos, mi-a placut.
Dar si mai mult m-a bucurat gustul: o combinatie perfecta intre blatul usor crocant, branza cremoasa si aromata si topping-ul usor acrisor.
Prietenii nostrii au fost tare incantati. Sambata ne-am plimbat prin imprejurimea Brasovului si la un moment dat am intrat undeva sa mancam. Si spre surprinderea mea au hotarat sa nu comande desert pentru ca mai vroiau o feliuta de cheesecake. M-am bucurat tare mult!
Daca doriti sa-i impresionati pe cei pe care-i serviti va recomand o alta modalitate de prezentare. E drept ca aveti nevoie de forme speciale pentru a taia cheesecake-ul, insa mi se pare mai elegant asa.
Pofta buna!
Excelentisima ieri am probat-o este delicioasa...multumesc!!!
RăspundețiȘtergereArata minunat! Trebuie neaparat sa incerc si eu reteta asta, insa am o intrebare. Ce fel de crema de branza ai folosit? Ar fi in regula daca as pune mascarpone? Multumesc! Magda
RăspundețiȘtergeream folosit o crema de branza cumparata de la Lidl ; eu ti-as recomanda sa nu inlocuiesti cu mascarpone, dar totul tine de gust; alegerea finala este a ta
Ștergere