Joi 27 Septembrie a fost ziua mea si asa cum multi dintre voi ati anticipat deja am facut ceva tare bun. De ceva vreme imi doream un tort cu cirese, ceva asemanator cu tortul Padurea Neagra. Nu am facut reteta clasica ci un mix intre Tortul cu cirese gasit pe blogul Culorile din farfurie si Tortul Inimi de ciocolata al Laurei Adamache.
Ingrediente:
Blat:
-8 oua
-8 linguri faina
-10 linguri zahar
-3 linguri cacao
-2 linguri apa rece
-1 lingura ulei
- un plic praf de copt
Crema:
-75 ml sirop de cirese (sirop compot)
-35 g zahar
-1 plic zahar vanilat
-2 cl lichior cirese
-10 g gelatina
-250 g mascarpone
-600 g frisca
-cirese din compot
-gem de cirese
Sirop:
-250 ml apa
-150 g zahar
-5-6 linguri lichior cirese
Decor:
-400 g frisca
-100 g ciocolata
Mod de preparare:
Blat:
Se separa galbenusurile de
albusuri.
Se bat albusurile spuma cu un
praf de sare.
Se adauga o lingura de zahar si
se bate spuma pana ce se topeste zaharul si mai apoi se adauga urmatoarea
lingura de zahar. Peste spuma obtinuta se adauga cate un galbenus si se bate bine dupa fiecare. Se adauga uleiul si apa rece.
In final se obtine o spuma
deschisa la culoare cu un volum triplat.
Se amesteca faina, praful de copt
si cacaoa si se cerne peste spuma de oua. Se incorporeaza cu miscari usoare de
sus in jos astfel incat sa nu iasa aerul.
Se tapeteaza o forma de copt de
26 cm astfel: fundul tavii cu hartie de copt udata si stoarsa bine iar
marginile unse cu unt si faina (eu nu am avut unt asa ca am folosit ulei).
Se toarna compozitia si se da tava la cuptorul
preincalzit la 180 grade pentru 25-30 minute.
Se face rapid testul scobitorii: daca iese curata atunci blatul este
copt. Se lasa blatul sa se raceasca in cuptorul inchis.
Din fericire blatul meu nu s-a mai lasat. A iesit perfect!
Crema:
Se scot ciresele din borcan, se lasa la scurs si apoi se scot samburii.
Gelatina se pune la inmuiat in apa rece timp de 10 minute.
Intr-un vas se mixeaza siropul de cirese, zaharul, zaharul vanilat si lichiorul de cirese si se pune pe foc mic pana se topeste zaharul. (atentie siropul nu trebuie sa fiarba!).
Se ia cratita de pe foc, se adauga gelatina si se amesteca bine.
Se lasa siropul obtinut sa se raceasca bine. Intre timp se mixeaza 300 g frisca. Cand s-a racit siropul se amesteca cu 125 g mascarpone. Dupa omogenizare se adauga frisca si 3-4 linguri gem de cirese obtinandu-se un amestec roz.
Intr-un alt bol se mixeaza 300 g frisca si se amesteca cu 125 g mascarpone obtinandu-se un amestec alb.
Sirop:
Intr-un vas se amesteca apa cu zaharul si se pune pe foc mic pana se topeste zaharul. Se ia craticioara de pe foc si se adauga lichiorul de cirese.
Ansamblare tort:
Se taie blatul de tort in 3 parti. Din fericire taierea blatului nu mi-a dat batai de cap.
Pentru ca tava (suportul) de tort sa ramana curata la sfarsitul
ansamblarii tortului am ales s-o "imbrac" in 4 bucati hartie de copt, astfel
incat sa le pot indeparta cu usurinta la final.
Se pune prima foaie de blat, se
insiropeaza (cu aproximativ 12 linguri sirop) si se adauga amestecul roz. (se opresc 4-5 linguri pentru cel de al 2-lea nivel al tortului).
Se adauga a doua foaie si se insiropeaza. Ciresele se amesteca cu frisca roz si se aseaza in centrul tortului in cercuri concentrice. Spatiul ramas se umple cu amestecul alb din frisca si mascarpone.
Se topeste ciocolata la bain marie si se lasa sa se racesca putin.Se baga din nou la frigider pentru a se intari bine ciocolata.
Se mixeaza 400 g frisca si se imbraca tortul. Pe laterale se fixeaza bucatile de ciocolata.
A rezultat un tort usor, racoritor si tare delicios! A fost foarte apreciat de sotul meu si socrii veniti in vizita. Merita incercat mai ales ca este si simplu de facut!
Vreti si voi o feliuta? Eu as mai vrea!
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu