luni, 22 aprilie 2013

Rulada diplomat


Dragii mei a mai trecut o luna si prin urmare am ajuns din nou in fata unei noi Provocari Secrete. La inceput de aprilie am aflat ca cea care se va ocupa de acest proiect  pentru urmatoarele 30 de zile va fi Gabriela de la Culoare si savoare.
Ea a fost cea care mi-a repartizat "spre analiza" un blog plin cu Bucate pe alese. Mi-a luat ceva timp sa-l rasfoiesc si intr-un final am ales ceva ce nu am mai incercat si care mi se parea destul de complicat: o rulada diplomat. Poate va intrebati de ce sa fie complicata o rulada? Pentru ca eu stau destul de prost cu indemanarea si aveam impresia ca o sa fac blatul bucatele. Din fericire nu a fost deloc asa, ci dimpotriva mi s-a parut destul de simplu.
Dar gata cu povestitul, mai bine va arat ce am facut:

Ingrediente blat:
-4 oua
-3 linguri faina
-1 lingura cacao
-4 linguri zahar
-o lingurita bicarbonat
-o lingura ulei
-coaja portocala
-esenta de vanilie
-sare

Ingrediente crema:
-250 ml frisca lichida/smantana pentru frisca
-3 linguri amidon alimentar

-compot ananas
-2 fructe kiwi
-o portocala

Pentru ornat:
-frisca lichida
-kiwi
-portocale

Mod de preparare:
Blat:
Se separa galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile se amestecaca cu zaharul pana se obtine o compozitie deschisa la culoare iar zaharul este dizolvat complet.
Se adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, apoi esenta de vanilie, un praf de sare si coaja de la o portocala.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si se incorporeaza cu miscari usoare de sus in jos.
La final se adauga faina si cacaoa cernute in prealabil, amestecandu-se usor.


Se toarna compozitia de blat in tava de la aragaz tapetata cu hartie de copt. Nu va faceti griji daca stratul va fi unul foarte subtire. Important este ca el sa fie nivelat frumos pe toata suprafata tavii.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 15 minute. Dupa 10 minute va sfatuiesc sa verificati blatul. Daca se coace prea tare va fi foarte greu de rulat. Eu l-am tinut 13 minute dar cred ca era si mai bine daca il scoteam dupa 11-12 minute.



Intre timp se uda un prosop de bucatarie si se stoarce bine.
Dupa ce s-a copt blatul se rastoarna pe prosop si se ruleaza cu grija.

Se pregateste crema astfel:
Intr-un bol se amesteca 50 ml sirop de compot cu 3 linguri amidon alimentar.
Apoi se toarna intr-o craticioara 100 ml de compot si se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba se toarna amestecul din bol si se omogenizeaza bine pana se ingroasa compozitia. Se lasa sa se raceasca.


Se bate bine frisca si se taie fructele. Va sfatuiesc sa folositi smantana pentru frisca pentru a obtine un gust deosebit. Este adevarat ca exista o diferenta substantiala de pret fata de frisca vegetala dar gustul este substantial mai bun. 
Mai intai se adauga in frisca amestecul de amidon si mai apoi fructele.
Se repartizeaza crema uniform pe toata suprafata blatului si se ruleaza usor cu ajutorul prosopului.


Se aseaza rulada pe un platou si se da la rece pentru 2-3 ore.


Se orneaza dupa preferinte.


Eram tare curioasa sa vad cum arata in interior dar mai ales ce gust are. O rulada delicioasa si racoroasa! Misiune indeplinita cu succes!



Si o feliuta pentru voi. Ma poate refuza cineva?


Pofta buna!

4 comentarii:

  1. O rulada de nota 10 :) Pe cat de delicioasa, pe atat de aspectuoasa :X!

    RăspundeţiȘtergere
  2. ce fain ti-o iesit,dar ce pofta mi-ai facut!
    O zi faina sa ai !

    RăspundeţiȘtergere
  3. arata delicios si cred ca o s-o incerc alaturi de iubita mea...multumim de reteta...o zi frumoasa iti dorim :)

    RăspundeţiȘtergere