Am inceput sa ador aluaturile. Si nu ma refer numai la partea cu degustarea ci si la prepararea lor. Daca acum ceva timp mi se pareau un "bau-bau" acum pot spune ca abia astept sa fac si sa ma bucur de niste pufosenii aromate.
Zilele trecute am facut placintele poale-n brau. Niste branzoaice delicioase care merg de minune alaturi de un pahar cu lapte. In plus imi place la nebunie ca pot sa le mananc in orice moment al zilei. Asa ca nu ezitati sa le incercati.
Ingrediente:
Aluat:
-550-600 g faina
-100 g zahar
-2 oua
-200 ml lapte
-50 ml ulei
-25 g drojdie proaspata
-1/2 lingurita sare
-coaja de portocala
-esenta vanilie
Pentru umplutura:
-500 g branza nesarata
-150-200 g zahar
-2 oua
-un plic zahar vanilat
-coaja portocala
-stafide
Pentru uns:
-un galbenus
-2 linguri de lapte
Mod de preparare:
Intr-un pahar se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar. Se adauga doua linguri de lapte caldut si o jumatate de lingurita de faina si se lasa la fermentat pentru minim 10 minute. Este de preferat sa se lase paharul langa o sursa de caldura.
Atunci cand fac aluaturi eu folosesc mereu in bucatarie un termometru si incerc sa mentin o temperatura de 21.5 grade.
Odata cu trecerea timpului veti observa ca drojdia isi va mari volumul si la
suprafata vor aparea mici bule de aer.
Intre timp intr-o craticioara se pune pe foc mic zaharul si
laptele. Se amesteca din cand in cand pana se dizolva zaharul.
Intr-un bol se pune faina cernuta in prealabil de doua ori si sarea. In
mijlocul
gramezii de faina se face o gropita in care se toarna drojdia dospita.
Se adauga ouale, coaja de portocala si 3 linguri esenta de vanilie.
Se incorporeaza usor faina, adaugandu-se in fir subtire laptele caldut.
Se framanta bine formandu-se un aluat. Pe masura ce se framanta se
adauga cate un pic de ulei atunci cand aluatul se lipeste de mana si se
framanta in continuare timp de 15-30 de minute. Eu am framantat
aproximativ un sfert de ora.
Se acopera bolul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit pentru 60 de minute.
Intre timp se prepara umplutura amestecand branza rasa cu ouale, zaharul, zaharul vanilat si coaja de la o portocala. Cantitatea de zahar se stabileste in functie de preferinte. Eu am adaugat 200 g de zahar. Optional se adauga si stafide.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se presara faina pe blatul de lucru si se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de 0.5 cm. Se taie foaia in patratele cu latura de aproximativ 15 cm.
In mijlocul fiecarui patrat se pune o lingura de umplutura si apoi se impatureste aducand colturile opuse ale patratului pana ajung la jumatatea umpluturii. Se repeta operatiunea cu colturile ramase si se preseaza astfel incat sa nu se dezlipeasca.
Eu o parte din poale-n brau le-am impachetat asa iar pe celelalte le-am mai impachetat un pic. Adica colturile nou formate le-am adus spre centru si astfel am obtinut o forma rotunda pentru poale-n brau. Astfel nu exista niciun risc ca umplutura sa iasa din aluat. Eu pe viitor voi alege a doua varianta.
Se aranjeaza bucatile in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut pentru inca o ora.
Se ung poalele-n brau cu un amestec facut dintr-un galbenus si 2 linguri de
lapte si se introduce tava in cuptorul preincalzit la 170 de grade
pentru aproximativ 30 de minute. Daca vi se pare ca au o
culoare aurie se pot acoperi cu o foaie de copt pentru a nu se arde la
suprafata.
Si iata-le imediat ce le-am scos din cuptor. Pacat ca mirosul nu se poate transmite.
Nu pot zice decat atat: pufoase, fragede, aromate.
Au crescut tare bine si s-au "colorat" frumusel. Am fost tare fericita si mandra de cum au iesit aceste placintele.
Pufoseniile astea mici sunt tare potrivite pentru micul dejun alaturi de un pahar cu lapte sau iaurt. Si daca nu v-am convins pana acum va arat si cum arata in interior.
Se pot presara cu zahar pudra. Sunt delicioase atat calde cat si reci.
Pofta buna!
ce bunatate!!! imi plac foarte mult branzoaicele!
RăspundețiȘtergere