joi, 11 aprilie 2013

Tarta rustica cu gem de piersici



Luna aceasta am fost un pic mai harnicuta, asa ca pot posta prima reteta cu care o sa particip la provocarea Dulce Romanie. Poate va intrebati de ce prima reteta. Pentru ca Adina, de la Cat's Kitchen ne-a propus sa gatim luna aceasta cu leurda sau ciuperci. Iar cei care nu pot trai fara dulce sa pregateasca si o tarta rustica.
Si cum eu sigur ma incadrez in ultima categorie, bineinteles ca am inceput cu provocarea dulce. Sper sa raspund in timp util si sa gatesc si ceva cu ciuperci.
In ceea ce priveste tarta, am ales sa fac una cu gem de piersici. Asta pentru ca aveam in camara un borcan cu gem pe care nu reuseam sa-l "degustam" tocmai pentru ca eu tot fac diverse dulciuri. 

Ingrediente aluat:
-250 g faina
-125 g unt rece
-2 linguri zahar pudra
-1 ou

Ingrediente umplutura:
-700 g gem de piersici
-50 g stafide
-75 g nuci maruntite
-esenta de vanilie

Pentru uns tarta:
-un galbenus
-2 linguri lapte

Mod de preparare:
Intr-un bol se pune faina, zaharul pudra (este de preferat zaharul pudra caci se va incorpora mai usor) si untul rece taiat cubulete si se amesteca bine. 
Se adauga un ou si se framanta in continuare pana se obtine un aluat nu prea uscat. In schimb daca vi se pare aluatul prea moale mai puteti adauga faina.
Aluatul rezultat se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru minim 40 de minute. 


Intre timp se pregateste umplutura: se amesteca gemul de piersici cu nuca maruntita, stafidele si esenta de vanilie.

Pe masa de lucru se presara faina si se intinde aluatul intr-un strat subtire de 0,5 cm si cu un diametru de aproximativ 40 cm. 
Se ruleaza foaia de aluat pe un sucitor si se intinde in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt.
Se inteapa aluatul cu furculita pe toata suprafata, se presara o lingura cu gris iar in mijloc se aseaza gemul de piersici, lasandu-se o margine de vreo 4 cm.


Optional se poate inlatura excesul de aluat, dandu-i-se o forma ovala.
Marginile aluatului se ridica peste umplutura formandu-se niste cute. Se ung marginile tartei cu un galbenus amestecat cu 2 linguri de lapte.


Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 minute, pana se aureste. Daca marginile se rumenesc prea tare, se acopera tarta cu hartie de copt.

Si iata si tarta in varianta ei finala. Simpla, fara forme speciale si alte "briz-brizuri". Dar aromata si delicioasa.



O varianta minunata de a folosi gemul de piersici. 
Mi-a placut tare mult ca si gemul, facut in casa, a fost in varianta rustica. Adica bucati mari de piersici, care impreuna cu nucile si stafidele au desavarsit o bunatate de tarta.


Sa aveti pofta!

2 comentarii: