luni, 27 august 2012

Placinta creata dobrogeana

 

Placinta cu branza este mereu binevenita pe masa din casa noastra. Asa este acum si asa a fost de cand ma stiu. Nona - bunica mea din Dobrogea - facea mereu cate o placinta cu branza. Fie ca era dulce sau sarata mereu ma bucuram cand zicea ca o sa faca o placinta. 
Zilele trecute mi-am zis sa fac ceva sarat, apoi m-am gandit ca nici ceva dulce n-ar strica. Asa ca singura varianta era sa fac o placinta creata dobrogeana care poate fi servita fie cu zahar pudra, fie alaturi de un bol cu iaurt (in functie de preferinte).

Ingrediente:
-un pachet foi placinta
-750g branza de vaci proaspata
-150g branza de oaie
-6 oua
-400 ml iaurt


Mod de preparare:
Intr-un bol se pune branza de vaci proaspata, branza de oaie razuita si 4 oua. Apoi se amesteca bine compozitia.


Se iau 2 foi de placinta si se intind pe masa. Se pliaza in doua foaia de deasupra astfel incat sa se poata unge foaia de dedesubt. (Puteti alege si alta varianta mai simpla: se intinde prima foaie de placinta, se unge cu ulei si apoi se aseaza deasupra cea de-a doua foaie)


Pe jumatate de foaie se toarna cam cinci linguri din compozitia de branza, se intinde uniform si se acopera cu cealalta jumatate de foaie.
Se strange foaia prin impingerea foii dinspre margini spre centru. De aici si numele de placinta creata.


Se unge tava cu ulei sau se tapeteaza cu hartie de copt si se aseaza placinta in tava. Eu am folosit 2 tavi:una dreptunghiulara si una rotunda.


Intr-un bol se amesteca iaurtul cu cele 2 oua ramase.
Si de aici am folosit 2 metode pentru ca sincer nu-mi aminteam exact cum finaliza nona aceasta placinta. Asa ca am testat ambele variante posibile:

Metoda 1 - tava rotunda:
Se tapeteaza tava cu foaie de copt udata si stoarsa bine in prealabil. Se unge cu ulei placinta din tava rotunda si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30 de minute. Apoi se scoate tava, se toarna jumatate din amestecul de iaurt si oua si se reintroduce in cuptor pentru inca 20 de minute. 


Iata rezultatul final: 


Metoda 2 - tava dreptunghiulara:
Se unge cu ulei tava, se aseaza placinta si se toarna deasupra jumatate din amestecul de iaurt si oua. Se lasa sa se "intrepatrunda" ingredientele pentru 10-15 minute. Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 50 de minute.


 Iata rezultatul final:


Si inca o poza cu o sectiune din placinta:


Eu va recomand a 2-a metoda. Prima dintre placinte mi s-a parut un pic mai uscata pe cand cea din tava dreptunghiulara a fost exact asa cum o facea nona. Va spun ca aceste feliute mi-au adus aminte de copilarie, de bucuria zilelor de Sfanta Marie cand aceasta bunatate nu lipsea niciodata din masa festiva tinuta in onoarea bunicului meu Mario.
Sper sa va aduca si voua o "feliuta" de bucurie.

Sa aveti pofta!








3 comentarii:

  1. Am salivat(precum catelul lui Pavlov)tot timpul cat am citit aceste minunate retete!Sunt minunate,sunt frumoase si aduc cu ele amintiri din copilarie...
    Le voi incerca si eu cat de curand.Multumesc pentru retete.

    RăspundețiȘtergere
  2. daca o faci cu foi de placinta cumparate...e doar o placinta oarecare cu branza nu placinta dobrogeana....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca aveti o parere ar fi indicat sa v-o asumati si sa nu va ascundeti in spatele "unui anonim". E drept ca adevarata placinta se face cu foi de casa insa cei mai multi dintre noi nu au timp nici sa aprinda cuptorul...e mare lucru daca pot face placinta si cu foi de cumparat.

      Ștergere