joi, 2 mai 2013

Tort cu crema de sampanie si mousse de visine



Pe 16 aprilie sotul meu a implinit 32 de ani si asa cum toti prietenii au intuit am pregatit un tort. Sincer am avut ceva emotii deoarece vreo 10 prieteni urmau sa dea verdictul. Si cea mai mare parte din ei nu degustasera vreo feliuta din celelalte torturi facute de mine. 
Asa ca am cerut parerea sarbatoritului: "ce sa fie crema de vanilie si whisky sau crema de sampanie?" Si imediat a venit si raspunsul: "crema de sampanie". Ok. Atunci mai era nevoie de ceva acrisor, adica un mousse de visine.
Si sa va spun un secret: contrar asteptarilor initiale mousse-ul de visine a fost vedeta si nu crema de sampanie asa cum am crezut initial. Asta poate si pentru ca dupa niste platouri cu peste si mix grill udate cu muuulta bere, gustul acrisor de visine a picat la fix.

Ingrediente:
Blat:
-8 oua
-8 linguri faina
-10 linguri zahar
-3 linguri cacao
-2 linguri apa rece
-1 lingura ulei
- un plic praf de copt

Crema de sampanie:
-400 ml sampanie
-2 galbenusuri
-2 linguri zahar pudra
-100 g ciocolata alba
-200 g smantana pentru frisca
-10 g gelatina

Mousse de visine:
-200 g gem de visine/250 g visine
-200 ml frisca lichida
-5 g gelatina

 Sirop:
-200 g apa
-100 g zahar
-1 lingura esenta de vanilie

Mod de preparare:
Blat:
Se separa galbenusurile de albusuri.
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. 
Se adauga o lingura de zahar si se bate spuma pana ce se topeste zaharul si mai apoi se adauga urmatoarea lingura de zahar. Peste spuma obtinuta se adauga cate un galbenus si se bate bine dupa fiecare. Se adauga uleiul si apa rece.
In final se obtine o spuma deschisa la culoare cu un volum triplat.



Se amesteca faina, praful de copt si cacaoa si se cerne peste spuma de oua. Se incorporeaza cu miscari usoare de sus in jos astfel incat sa nu iasa aerul.
Se tapeteaza o forma de copt de 26 cm astfel: fundul tavii cu hartie de copt udata si stoarsa bine iar marginile unse cu unt si faina (daca nu aveti unt se poate unge si cu ulei).
Se toarna compozitia si se da tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25-30 minute.
Se face rapid testul scobitorii: daca iese curata atunci blatul este copt. Se lasa blatul sa se raceasca in cuptorul inchis.



Crema de sampanie:
Gelatina se inmoaie in 100 ml apa rece timp de 10 minute.
Intr-o cratita se mixeaza galbenusurile cu zaharul pudra pana se obtine un amestec albicios.Se adauga sampania in fir subtire amestecandu-se bine.
Se pune cratita pe foc mic si se fierbe aproximativ 10-15 minute. Se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele. Se amesteca pana ce aceasta se topeste.
Se adauga gelatina. Este foarte important ca amestecul sa fie doar cald si sa nu fiarba. Daca amestecul fierbe gelatina isi va pierde proprietatile. Se amesteca bine pana ce gelatina este dizolvata complet.
Se lasa sa se raceasca si mai apoi se da la frigider.


Dupa o ora se bate smantana pentru frisca si se adauga crema rece. Din pacate am uitat sa fac poza cu crema de sampanie in stadiu final, insa ca sa va faceti o idee este asemeni unei creme de vanilie.

Mousse de visine:
Gelatina se inmoaie in 50 ml apa rece timp de 10 minute.
Intre timp intr-o craticioara se pune gemul si 100 ml apa si se lasa sa fiarba. Eu am adaugat apa deoarece am avut un gem foarte gros facut de nona (nona este bunica mea pe care am pierdut-o acum un an, dar care va ramane mereu in sufletul si inima mea). Va spun asta pentru ca desi avea 80 de ani a facut un gem extrem de bun, motiv pentru care acest mousse a fost piesa de rezistenta a tortului. Toti cei 10 prieteni au fost mega incantati de "crema cu visine".
Dupa ce a fiert 10 minute se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca putin. Se paseaza cu un mixer vertical sau cu ajutorul unui blender. Pireul obtinut se pune iarasi pe foc mic insa trebuie avut grija ca amestecul sa nu fiarba.
Se ia craticioara de pe foc si se adauga gelatina. Se amesteca bine pana ce gelatina este dizolvata complet si se lasa sa se raceasca.
Se mixeaza frisca iar cand pireul de visine este rece se adauga peste frisca si se omogenizeaza bine.
Se da la frigider pentru o ora.
Daca veti folosi visine cu siguranta o sa obtineti o culoare mai rosiatica a mousse-ului.


Sirop:
Se pun pe foc intr-o craticioara apa si zaharul si se lasa sa fiarba pana ce zaharul este dizolvat complet.
Se lasa siropul sa se raceasca putin si se adauga esenta de vanilie.

Ansamblare tort:
Se taie blatul de tort in 3 parti.
Se pune prima foaie de blat in interiorul inelului tavii de copt, se  insiropeaza si se adauga mousse-ul.
Se adauga a doua foaie, se insiropeaza si se toarna crema de sampanie. 
La final se adauga ultima foaie de blat si se insiropeaza.
Se orneaza dupa preferinte si inspiratie. 


Un tort cu o crema fina si gust pregnant de sampanie si un mousse cremos si usor acrisor de visine. La masa am auzit numai remarci de genul: "ce buna e crema asta de visine!".


Cu ajutorul unui prieten am reusit sa obtin o poza cu o felie de tort (eu bineinteles ca am uitat aparatul acasa). Traiasca telefonul performant!
La multi ani, Vio!


Pofta buna!


Un comentariu: