joi, 9 mai 2013

Placinta spirala cu branza si spanac (aluat de casa)


Dupa sarbatorile pascale am simtit nevoia sa las deoparte dulciurile si preparatele din carne. Sincer imi doream un aperitiv usor dar si gustos. Si cum de vreo 2 luni aveam in congelator un pachet de spanac mi-am zis ca e timpul sa profit de el. Asa ca am hotarat sa fac o placinta cu foi facute in casa. Stiu ca cei mai multi dintre voi folositi foi cumparate din comert dar daca aveti timp, intr-un week-end poate, va sfatuiesc sa le faceti in casa. Cu siguranta papilele voastre gustative vor fi entuziasmate.
Cu aceasta reteta voi participa la concursul organizat de Laura Adamache in colaborare cu Costa D'Oro.

Ingrediente:
Doua foi placinta:
-500 g faina
-2 oua
-2 linguri ulei masline Costa d'Oro
-1 lingura otet
-150 ml apa calduta
-1/2 lingurita sare

Umplutura spanac:
-300 g spanac congelat/800 g spanac proaspat
-1 ou
-2 catei usturoi
-sare, piper

Umplutura branza:
-350 g branza sarata
-1 ou

Pentru uns:
-1 galbenus
-2 linguri lapte

Mod de preparare:
Foi placinta:
Intr-un bol se amesteca faina cernuta in prealabil cu sarea. Se adauga cele 2 oua, otetul, uleiul si apa calduta in fir subtire. 
Se obtine un aluat nelipicios care se framanta bine timp de 10 minute. Daca mai este nevoie adaugati apa sau faina dupa caz.
Se scoate bila de aluat din bol si se mai framanta pe blatul de lucru prin lovire (se tranteste de masa de lucru de 100 de ori pentru a dezvolta glutenul si asa aluatul devine elastic). Eu am efectuat aceasta operatiune pe la 9.30 dimineata si mi-a placut teribil. Este o modalitate placuta de a incepe ziua.


Aluatul se imparte in 2 parti. Din fiecare bucata se intinde un cerc cu diametrul de 17 cm care se unge cu ulei si se lasa 15-30 minute intr-un loc ferit de curenti de aer.

Intre timp se prepara umplutura.

Umplutura spanac:
Intr-o tigaie se pune spanacul decongelat si scurs bine in prealabil. Se lasa sa se caleasca pe foc mic pana ce spanacul ramane aproape uscat. Apoi se adauga un ou, 2 catei de usturoi pisati, sare, piper si se omogenizeaza bine. Se mai lasa pe foc mic inca 2-3 minute. Se ia tigaia de pe foc si dupa ce spanacul s-a racit putin se marunteste cu ajutorul unui cutit sau a unui robot de bucatarie.

Daca folositi spanac proaspat procedati astfel: intr-o cratita se pune apa si in momentul in care incepe sa fiarba se adauga spanacul. Se lasa pentru aproximativ 5 minute. Apoi se scurge apa, se lasa spanacul la racit si la final se stoarce bine.



Umplutura branza:
Branza se rade pe razatoarea mica si se amesteca bine cu un ou.

Din fiecare bucata de aluat se intinde cate o bucata de foaie de placinta cat se poate de subtire. Din pacate eu am un sucitor destul de micut si m-am cam chinuit cu intinderea foilor.

Foaia de placinta se taie in fasii cu latimea de 5 cm.
Pe fiecare fasie se intinde alternativ umplutura de spanac si cea de branza (nu exagerati cu cantitatea de umplutura caci mai apoi va fi greu de rulat).



Se ruleaza fiecare fasie de aluat si se formeaza placinta spirala astfel: in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt se formeaza un melc din fasia de placinta umpluta cu branza. In continuarea acesteia se adauga o fasie cu spanac si tot asa.


Intr-un bol se amesteca un galbenus cu 2 linguri de lapte si se unge placinta. Apoi se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 35 de minute pana ce capata o frumoasa culoare aurie.


Eu din cantitatile prezentate am obtinut 2 placinte.
Va spun sincer ca nu sunt un mare fan al spanacului dar aceasta placinta a fost pur si simplu delicioasa! Combinatia de branza, spanac si foi de placinta facute in casa a fost dementiala! Rezultatul a fost mult peste asteptarile mele. Initial credeam ca Vio va fi principalul consumator dar "scorul final" a cam fost egal.

Ca sa nu mai zic ca am fost foarte incantata de aspect.


Va asigur ca este o placinta extrem de gustoasa, iar foile de placinta facute in casa nici nu se compara cu cele din comert. Se topesc in gura, sunt fine, delicate...


Se poate consuma atat calda cat si rece. La noi s-a terminat prea repede, ca tot ce e bun tine putin.


Pofta buna!

6 comentarii:

  1. Ce frumos arata! Imi place ca ai alternat straturile de branza cu cele de spanac ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Arată absolut senzațional! O să o încerc și eu la un moment dat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Super! Daca o publicai mai repede o alegeam pentru provocare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place mult cum ti-au iesit si dovleceii. Si in plus ai fost extrem de harnicuta cu provocarea. Te pup!

      Ștergere
  4. Ce idee faina, tare draguta placinta.

    RăspundețiȘtergere