vineri, 15 februarie 2013

Quiche Alsacienne/ Quiche Lorraine




Incepand din luna februarie proiectul Anei Maria Nicolae numit Provocarea Secreta a suferit cateva mici modificari. Astfel in fiecare luna un blog diferit va gazdui provocarea si se va ocupa de distribuirea mailurilor cat si de prezentarea paradei finale. 
Asa ca cea care a spart gheata a fost Diana Borca de la Tara mea inventata. De la ea am aflat ca  provocarea mea pentru luna februarie este Bon mot cuisine
Imediat ce am primit mailul m-am si pus pe cautat o reteta de pus in practica. Si in scurt timp m-am hotarat. A fost ceva de genul vazut, placut, facut.
Asa ca am optat sa fac Quiche Lorainne. Quiche este un produs de patiserie din bucataria franceza, o tarta coapta la cuptor, umpluta cu o compozitia facuta din oua, lapte si/sau smantana.  
Un preparat asa cum obisnuiesc eu sa fac: usor, rapid si super gustos.
De fapt denumirea corecta este Quiche Alsacienne deoarece reteta include ceapa calita aceasta fiind singura diferenta fata de Quiche Lorainne.

Ingrediente aluat:
-250 g faina
-120 g unt rece
-1 ou
-4 linguri lapte rece
-o lingura gris
-1/2 lingurita sare

Ingrediente umplutura:
-250g sunca afumata/kaiser
-250 g smantana
-250 g cascaval
-5 oua
-2 cepe mici
-o legatura patrunjel
-sare
-piper

Mod de preparare:
Intr-un bol se pune faina si untul rece taiat cubulete si se amesteca bine. 
Se adauga oul si laptele rece si se framanta in continuare pana se obtine un aluat nu prea uscat. In schimb daca vi se pare aluatul prea moale mai puteti adauga faina.
Aluatul rezultat se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru minim 40 de minute.

Intre timp se toaca ceapa marunt si se caleste in 3 linguri de ulei. Cand ceapa devine sticloasa se adauga sunca taiata bastonase.
Intr-un bol se amesteca ouale cu smantana si la final se adauga patrunjelul tocat marunt. Se asezoneaza cu sare si piper.
Cascavalul se da pe razatoarea mare.


Pe masa de lucru se presara faina si se intinde aluatul intr-un strat nu prea subtire. Se unge tava cu unt si se aseaza aluatul (eu am folosit o tava cu diamentrul de 31 cm). Din loc in loc se inteapa aluatul cu o furculita pentru a nu creste prea tare la coacere si se presara o lingura de gris.
Se taie aluatul un pic mai inalt decat marginile tavii deoarece in timpul coacerii se va mai strange.
Peste aluat se pune sunca cu ceapa, apoi amestecul de oua si smantana si la final cascavalul ras.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute.


Rezultatul a fost peste asteptari, Culoarea asta aurie mi-a incantat ochii si va spun sincer ca abia asteptam sa termin "sedinta foto" pentru a trece la degustare.


O alaturare fericita dintre tarta un pic crocanta si umplutura pufoasa cu o tenta usoara de afumatura.


Pentru ca mi-a mai ramas un pic de aluat am mesterit 2 mini quiche-uri. In cazul in care vreti sa pregatiti o masa festiva puteti alege aceasta varianta. Sunt gustoase si in plus arata tare dragut.


 Cum sa nu va placa o asa pufosenie?

Credeati ca am uitat de voi? Se poate asa ceva? Binenteles ca nu:

Pofta mare!

10 comentarii:

  1. Quiche lorraine imi place la nebunie!! Oricand as manca asa ca vin la o portie la tine ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos arata! Si eu la provocarea trecuta tot acest quiche l-am ales. Delicios!

    RăspundețiȘtergere
  3. Va spun eu, gustul este pe masura aspectului. Este usor de facut, nu dureaza mult si va asigur... la fel de repede dispare din farfurie. Eu am servit-o la micul dejun, dar cu siguranta se poate servi si la pranz, sau unor musafiri aparuti pe neasteptate.

    RăspundețiȘtergere