duminică, 16 decembrie 2012

Tort cu mere intregi


 Ingrediente:
-6 mere
-5 oua
-7 linguri zahar pentru caramel
-5 linguri zahar pentru blat
-2 linguri zahar pentru pudrarea merelor
-5 linguri faina
-4 linguri gem gutui
-1 lingura ulei
-1 lingura apa rece
-1 pliculet praf de copt
-100 g nuca
-stafide
-scortisoara
-esenta de rom, vanilie

Ingrediente sirop:
-250 ml apa
-150 g zahar
-2 linguri esenta rom


Mod de preparare:
Intr-o cratita emailata de 23 cm , in care urmeaza sa faceti tortul, se pun 7 linguri de zahar si se caramelizeaza. Atentie sa nu ardeti zaharul. Apoi se imbraca peretii vasului cu zaharul ars. Se roteste cratita astfel incat zaharul sa acopere intreaga suprafata.
Eu am folosit 6 linguri de zahar si in plus m-am miscat destul de lent motiv pentru care zaharul s-a racit un pic si nu mi-a ajuns sa acopar intreaga cratita. Asa ca la final am avut ceva probleme cand am rasturnat tortul pe platou.
Se lasa cratita deoparte sa se raceasca zaharul.
Intre timp se curata merele de coaja, se scoate casuta cu samburi si se rostogolesc intr-un amestec de 2 linguri de zahar si o lingurita de scortisoara. 


Intr-un castronel se face un amestec din 4 linguri gem, nuca, stafide si o lingurita de rom. Este atat de bun acest mix incat nu m-am putut abtine si am furat vreo 2 lingurite.
Se aseaza merele in cratita, se umplu cu amestecul de gem si se dau in cuptorul preincalzit la 150 de grade pentru 30 de minute. 


Intre timp se prepara blatul.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga o lingura de zahar si se bate spuma pana ce se topeste zaharul si mai apoi se adauga urmatoarea lingura de zahar. Peste spuma obtinuta se adauga cate un galbenus si se amesteca usor cu o spatula de jos in sus.. Se adauga uleiul si apa rece.
In final se obtine o spuma deschisa la culoare cu un volum triplat.
Se amesteca faina cu praful de copt si se cerne peste spuma de oua. Se incorporeaza cu miscari usoare de sus in jos astfel incat sa nu iasa aerul.


Se toarna compozitia peste merele coapte si se reintroduce vasul in cuptor la o temperatura de 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute. Se face testul scobitorii pentru siguranta.

Cat timp se coace blatul se prepara siropul astfel: intr-o cratita se fierb la foc mic zaharul si apa pana ce cantitatea de sirop se injumatateste. Se ia vasul de pe foc si dupa un minut se adauga o lingura de esenta de rom.
Imediat ce se scoate tortul din cuptor se toarna siropul.
Peste cratita in care s-a copt tortul se aseaza un platou (eu am folosit unul din lemn) si se rastoarna cu o miscare rapida si ferma.
Si iata rezultatul final. Tot zaharul caramelizat intra in blat si-i ofera tortului un gust deosebit.
Se orneaza dupa preferinta si inspiratia de moment. 
Un tort pur si simplu delicios! Merele coapte si zaharul caramelizat formeaza "o pereche perfecta".
E un tort economic si tare usor de facut. Nu trebuie sa aveti experienta sa faceti asa ceva. In plus e o solutie salvatoare in cazul in care aflati ca in cateva ore aveti musafiri la masa.
Puteti sa-l pregatiti si pentru masa de Craciun in cazul in care sunteti obosite si nu doriti sa mai stati ore intregi in bucatarie pentru a pregati un tort.
Am trimis o feliuta unui prieten si am primit un SMS in care scria: "Maxim...tortul! L-am suflat dintr-o privire." Dupa astfel de cuvinte am simtit ca-mi creste inima cat tortul.


Siropul a reprezentat un punct in plus la nota acordata de sotul meu. Pentru el desertul perfect trebuie obligatoriu sa fie insiropat. A fost tare incantat si a cerut in fiecare zi cate o feliuta.


Si o feliuta pentru voi cei 600 de membrii ai blogului!



Pofta buna, buna!

6 comentarii:

  1. Frumoooooooooos ++++++
    Tortul asta si eu l-am facut acum cativa ani, este intr-adevar fffff bun, merita facut, da.Tie ti-a iesit fff aspectuos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata tare bine!!! Cu siguranta este un tort delicios!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am probleme cu stomaacul daca mananc acest tort facut cu caramel asa ca eu il fac simplu .E foarte bun . Mie imi place sa pun si o crema de ciocolata peste mere si apoi pun frisca naturala, nu din cutii .

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest tort este unul din preferatele mele. Gustul delicios al marului copt, aroma de scortisoara, nuca , toate acestea completate cu acel sirop ( are dreptate sotul tau), te face sa pregatesti imediat altul, odata ce primul s-a terminat. Delicios tort!

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  5. Salutare, tortul pare o delicatesa si vreau sa-l incerc si eu, dar am o nelamurire: siropul se pune peste tortul proaspat scos din cuptor sau dupa ce se rastoarna pe platou? Multumesc, Ioana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. siropul se toarna in cratita imediat ce este scos din cuptor; apoi este de preferat sa se scoata pe un platou adanc, astfel incat in cazul in care se mai scurge sirop sa ramana pe platou si ulterior sa fie absorbit de blat

      Ștergere