joi, 24 ianuarie 2013

Strudel cu mere




In ultima perioada simt o "chemare" catre retetele copilariei, retete usoare, cu ingrediente simple, fara prea multa munca dar... gustoase,gustoase rau.
Asa ca am fost tare incantata cand am vazut ca luna aceasta  provocarea Dulce Romanie gazduita de Alexandra de la Menta&Rozmarin ne-a invitat sa pregatim cu desert care sa readuca marul in centrul atentiei.
Atunci imediat am stiut ce voi pregati: strudel cu mere.
Strudelul cu mere este un desert simplu, rapid si delicios. Il putem lua la servici pentru a ne aduce o clipa dulce pe parcursul zilei de munca sau il putem da copilului la scoala. Cu siguranta este mai bun si mai sanatos decat orice prajiturica ambalata si plina de E-uri.

Ingrediente:
-600 g faina
-80 g unt
-130 ml apa minerala
-120 ml ulei
-1 ou
-9 mere
-4 linguri de zahar
-5 g praf de copt
-1 plic zahar vanilat
-sare
-scortisoara

Mod de preparare:
Intr-o craticioara se topeste untul la foc mic si se amesteca cu 100 g faina. Se lasa sa se raceasca.

Intre timp intr-un bol se amesteca faina cernuta in prealabil, praful de copt, sarea, oul, apa minerala si uleiul. Se mai poate adauga faina sau apa dupa caz pana se obtine un aluat nelipicios.


Se framanta bine si se intinde o foaie groasa de 2 cm care se unge cu mixul de unt si faina pregatit anterior. Apoi se ruleaza, se strange sub forma unui melc, se impacheteaza in folie de plastic si se da la frigider pentru o ora. 
Aceasta este o modalitate facila de obtinere a unui aluat asemanator celui frantuzesc (aluat foietaj).


Intre timp se pregateste umplutura astfel: merele se curata de coaja, se dau pe razatoare mare si se scurg bine de zeama. Se amesteca cu zaharul si scortisoara, cantitatea lor stabilindu-se dupa gust in functie de cat de dulci sunt merele.
Eu nu calesc merele si in general niciun fel de fruct atunci cand le folosesc in placinte. Asa facea bunica mea si mi se pare ca gustul fructelor este mai bun atunci cand acestea nu sunt preparate termic inainte de a fi folosite.
Daca doriti puteti adauga in umplutura si stafide.

Se taie o bucata din aluat (cam un sfert) si se intinde o foaie cat se poate de subtire. Aceasta la randul ei se taie in doua si se formeaza strudelul.


Aici sunt mai multe modalitati in functie de preferinte:
1. se intinde umplutura intr-un strat subtire, se ruleaza. si la sfarsit se aplica niste taieturi(crestaturi)


2. se intinde umplutura intr-un strat subtire, se ruleaza cam 3/4 din aluat iar pe partea ramasa se fac trei randuri de taieturi; acestea se intind peste ruloul format si se creeaza un model tip plasa


Rulourile se taie in 3 bucati si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt.
Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru aproximativ 50 de minute.
 

Imediat dupa coacere daca doriti ca strudelul sa fie mai moale se acopera tava cu un prosop de bucatarie. Apoi se pudreaza cu zahar vanilat.


Un desert simplu, rapid si delicios! 


Apetisante! Se topesc in gura!



Se poate servi cald dar si rece. Si o poza cu sectiunea:


Pofta buna!


4 comentarii:

  1. wow, ce bunatate, cred ca se topeste in gura, pur si simplu! Si mie mi-e pofta de asa ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc draga mea pentru reteta!
    Adevarul este ca strudelul cu mere ramane printre favoritele mele!
    Te pup si te astept maine la parada :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andra ma bucur ca am ales un preparat pe placul tau! Abia astept parada retetelor!

      Ștergere
  3. Imi plac strudelele cu mere, ale tale arata tare bine!

    RăspundețiȘtergere