vineri, 2 noiembrie 2012

Tort cu nuci si cafea



Ingrediente:
Blat:
-8 oua
-8 linguri faina
-10 linguri zahar
-3 linguri cacao
-2 linguri apa rece
-1 lingura ulei
- un plic praf de copt


Ingrediente crema:
-6 galbenusuri
-400 g unt
-250 g zahar pudra 
-150-200 g nuci
-3 pliculete ness
-gem de caise
-esenta de rom
Sirop:
-250 ml apa
-150 g zahar
-o cescuta cafea

Decor: 
-125 g ciocolata
-100 ml frisca
-2 frunze
-2.5 g gelatina

Mod de preparare:
Blat:
Pentru blat am folosit aceeasi reteta ca la Tortul cu cirese si mascarpone. Si pentru ca nu-mi place sa va las sa cautati singuri am copiat frumusel descrierea si pozele, mai putin rezultatul final (trebuia sa vedeti cum a iesit blatul, nu?).
Prin urmare se separa galbenusurile de albusuri.
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. 
Se adauga o lingura de zahar si se bate spuma pana ce se topeste zaharul si mai apoi se adauga urmatoarea lingura de zahar. Peste spuma obtinuta se adauga cate un galbenus si se bate bine dupa fiecare. Se adauga uleiul si apa rece.
In final se obtine o spuma deschisa la culoare cu un volum triplat.

 
Se amesteca faina, praful de copt si cacaoa si se cerne peste spuma de oua. Se incorporeaza cu miscari usoare de sus in jos astfel incat sa nu iasa aerul.
Se tapeteaza o forma de copt de 26 cm astfel: fundul tavii cu hartie de copt udata si stoarsa bine iar marginile unse cu unt si faina.
Se toarna compozitia si se da tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25-30 minute.
Se face rapid testul scobitorii: daca iese curata atunci blatul este copt. Se lasa blatul sa se raceasca in cuptorul inchis. 
A iesit un blat frumos crescut caruia i-am aplicat o finuta taietura verticala astfel incat la montare sa-l ansamblez exact in forma lui initiala.
Crema:
Intr-un bol se mixeaza zaharul cu galbenusurile pana se obtine o compozitie de culoare deschisa cu volum triplat . Apoi se pune vasul pe foc la bain marie si se mixeaza timp de 15-20 minute pana ce amestecul se ingroasa asemeni unei creme si capata o culoare galben intens (bolul nu trebuie sa atinga apa ).
Intr-un alt bol se pune untul si se adauga treptat din compozitia de galbenusuri amestecandu-se bine de fiecare data.
 
Nucile se prajesc pe foc mic timp de 10-15 minute. Se pot praji si in cuptor dar eu am preferat sa le prajesc intr-o tigaie pe focul plitei pentru a le putea verifica mai usor. Apoi se strivesc nucile si se amesteca 2/3 din nuci cu 2/3 din crema de unt si galbenusuri (o treime se patreaza pentru ornat). La final se adauga nesul frecat in prealabil cu 2 linguri de apa fierbinte.
Sirop:
Intr-un vas se amesteca apa cu zaharul si se pune pe foc mic pana se topeste zaharul. La final se adauga o cescuta de cafea tare si se mai lasa un minut sa fiarba.

Ansamblare tort:
Se taie blatul de tort in 3 parti.
Pentru ca tava (suportul) de tort sa ramana curata la sfarsitul ansamblarii tortului am ales s-o "imbrac" in 4 coli de hartie, astfel incat sa le pot indeparta cu usurinta la final.
Se pune prima foaie de blat, se insiropeaza (cu aproximativ 12 linguri sirop) si se adauga jumatate din crema cu nuci.
Se adauga a doua foaie, se insiropeaza si se intinde un strat de gem de caise (eu nu am avut decat cateva linguri de gem dar va sfatuiesc sa adaugati un strat mai consistent de gem). Apoi se adauga crema de nuci ramasa.
Se adauga a 3-a foaie de blat, se insiropeaza si se imbraca tortul in crema de unt pastrata pentru ornat (cea fara nuci). Se imbraca lateralele tortului cu nuca pisata.
Decor:
Se spala frunzele si se sterg cu un servetel de hartie. Se topeste ciocolata la bain marie si cu ajutorul unei pensule se intinde ciocolata pe spatele frunzelor astfel incat se fie evidentiate mai bine nervurile frunzelor. Se lasa frunzele sa se usuce pentru aproximativ 10-15 minute si se mai aplica un strat de ciocolata. Acest lucru va face ca ciocolata sa nu se rupa atunci cand se desprind frunzele. Se dau frunzele la frigider pentru 30 de minute dupa care se desprind cu grija frunzele. 


Se decoreaza cu nuci si crema ganache preparata astfel: gelatina se inmoaie in 25 ml apa rece timp de 10 minute.
Intre timp se toarna frisca lichida intr-o craticioara si se adauga ciocolata rupta in bucatele mici. Se amesteca bine si se lasa pe foc pana se topeste complet ciocolata insa trebuie avut grija ca amestecul sa nu fiarba .
Se ia craticioara de pe foc si se adauga gelatina. Daca amestecul fierbe gelatina nu-si va mai face efectul. Se amesteca bine pana ce gelatina este dizolvata complet. 
Se lasa sa se raceasca si apoi se da la frigider pentru minim 5-6 ore.
Se scoate ganacheul de la frigider si se mixeaza pana se obtine o crema deschisa la culoare.

Si iata si rezultatul final:un tort cremos si tare gustos!


Inca o poza ca tare imi place!


 V-am facut pofta? Vreti si voi o feliuta?


 Pofta buna!

4 comentarii: