duminică, 30 septembrie 2012

Sufleu de conopida cu marar



Dupa parerea mea conopida este leguma vedeta a toamnei. 
De ce?  Pentru ca ea aduce numeroase beneficii sanatatii prevenind mai multe tipuri de cancer intalnite mai ales in randul femeilor (cancer la san, cancer ovarian). In acelasi timp, conopida are in compozitie cele mai importante minerale pentru revigorarea organismului: potasiu, calciu, magneziu, fier, zinc si cupru.

Stiu ca multi nu agreeaza conopida pentru ca aceasta are un gust usor fad. Insa este foarte important modul in care este gatita. Eu va propun o reteta simpla, gustoasa si foarte accesibila: sufleu de conopida.

Ingrediente:
-900 g conopida
-3 oua
-400 ml lapte
-3 linguri de faina
-60 g unt
-400 g telemea oaie
-200 g sunca taraneasca
-pesmet 

Mod de preparare:
Intr-un vas se pune la fiert apa si o cantitate mai mare de sare pentru a fi absorbida de conopida. Se desface conopida in buchetele mici, se spala si se pune la fiert in apa clocotita timp de 15 minute. Se scurge conopida si se lasa la racit.


Se topeste untul si se adauga faina amestecand bine. Se da focul mic si se adauga laptele mixand repede astfel incat sa nu se faca cocoloase. Se adauga telemeaua rasa,se amesteca bine si se lasa sa se raceasca.


Intre timp se bat albusurile spuma tare.
Cand s-a racit amestecul se adauga galbenusurile pe rand unul cate unul mixand dupa fiecare in parte. Apoi se adauga albusurile batute spuma amestecand usor cu o spatula de jos in sus (nu folositi mixerul !).
La final se adauga marar tocat marunt.


Se taie sunca taraneasca fasiute de marime medie.
Se unge o tava cu unt si se tapeteaza cu pesmet. Se aseaza buchetelele de conopida, se presara sunculita si se toarna compozitia de lapte si branza.
 

Se da la cuptor la 180 grade timp de 30-40 minute pana se formeaza o crusta rumena, frumoasa.


Voua va place aceasta crusta? Mie da! Imi place tare mult!


Dar sa vedem si o sectiune...


Si inca una! Cat despre gust...mmm...foarte, foarte bun!


Va asigur ca sufleul este foarte gustos si plin de arome. Sunculita taraneasca si mararul salveaza gustul neatractiv al conopidei. 
Sufleul se serveste cald ca atare sau ca si garnitura pentru o friptura de pasare (pui,curcan).

Pofta buna!






4 comentarii:

  1. ce bine arata si ce bun trebuie sa fie!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. E foarte bun si sanatos in acalasi timp, eu pregatesc de mult acesta reteta dar nu puneam sunculita, darasa cum spui tu emult mai gustoasa. Sorina

    RăspundețiȘtergere
  3. Delicios! s-a mancat deja jumatate de tava ... cu siguranta va deveni un fel de mancare gatit des la noi in casa de acum inainte si nu necesita carnita alaturi. Nu ma gandeam ca va fi asa gustoasa conopida gatita astfel. Doar la incorporarea fainii in unt nu mi-a iesit chiar ca pe blog, ori ai pus tu mai mult unt ori lingurile mele de faina au fost prea invarfuite.

    RăspundețiȘtergere
  4. Delicios! s-a mancat deja jumatate de tava ... cu siguranta va deveni un fel de mancare gatit des la noi in casa de acum inainte si nu necesita carnita alaturi. Nu ma gandeam ca va fi asa gustoasa conopida gatita astfel. Doar la incorporarea fainii in unt nu mi-a iesit chiar ca pe blog, ori ai pus tu mai mult unt ori lingurile mele de faina au fost prea invarfuite. In rest ... a iesit perfecta! Incercati cu incredere!
    Tatiana Geol

    RăspundețiȘtergere