marți, 4 iunie 2013

Madlene



La sfarsitul anului trecut am castigat la un concurs o tava de madlene. Din pacate am tot amanat sa o folosesc insa zilele trecute i-a venit randul. Si zic din pacate pentru ca aceste mici frumuseti in forma de scoica mi-au incantat si papilele gustative nu numai privirea.
Asadar, dupa o perioada destul de indelungata de absenta revin cu o reteta cum altfel decat simpla, rapida si delicioasa.

Ingrediente:
-4 oua mici
-130 faina
-120 g zahar
-120 unt + 20 g pentru uns
-5 g praf de copt
-un plic zahar vanilat 
-coaja portocala
-suc de portocale


Mod de preparare:
Se topeste untul si se lasa la racit.
Se mixeaza zaharul si zaharul vanilat cu ouale pana ce acestea se deschid la culoare si se dizolva complet zaharul.
Se adauga untul topit rece si 2 lingurite suc de portocale.
Intr-un bol se amesteca faina cu praful de copt si o jumatate lingurita de sare. Se cerne peste mixul de oua si se omogenizeaza usor cu miscari de sus in jos. Se adauga si coaja rasa de la o jumatate de portocala.


Se acopera bolul cu folie alimentara si se introduce in frigider pentru minim o ora. Eu am avut treaba si l-am lasat cam o ora si jumatate.
Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu faina. Fiecare forma se va umple trei sferturi deoarece compozitia isi va mari volumul dupa coacere.
Daca nu aveti tava speciala pentru madlene puteti folosi forme pentru briose.


Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 8-10 minute. 
Va sfatuiesc sa fiti cu ochii pe cuptor deoarece madlenele se coc foarte repede si riscati sa le ardeti. Cand se rumenesc usor pe margine sunt gata.
Se lasa 5 minute sa se raceasca in tava si apoi se scot cu grija.

 
Eu am obtinut 20 de bucati dar cantitatea difera in functie de tava. De exemplu formele din tava mea sunt destul de adanci.


Se pot orna cu ciocolata topita sau se pot pudra cu zahar vanilat. Se fac repede si se mananca si mai repede!


Mici, pufoase, parfumate! Ideale alaturi de o ceasca de cafea.


Niste minunatii frantuzesti! Mai vreau ...


Pofta buna!

5 comentarii: